Muchy są jednymi z owadów, które występują najczęściej w otoczeniu człowieka. W pobliżu siedzib ludzkich występują najczęściej: mucha domowa (Musca domestica), mucha jesienna (Fannia canicularis), mucha plujka (Calliphora vomitoria), mucha zielona (Lucilla sericata), ścierwica (Sarcophaga carnaria), oraz muszki owocowe (Drosophila spp).
Są to owady przeciętnie o długości 7 - 8 mm, przy czym występują tez gatunki osiągające do 16mm, jak w przypadku ścierwicy. Są owadami bardzo ruchliwymi, rozmnażają się szybko, zwłaszcza w sprzyjających warunkach (jedna mucha może złożyć do tysiąca jaj, z których po 24 - 48 godzinach wylegają się larwy). mogą w krótkim czasie powtórnie opanować miejsca, w których zostały wytępione. Miejscami gdzie najchętniej się gromadzą, są pomieszczenia gospodarcze i hodowlane, miejsca w pobliżu śmietników i niezabezpieczonych resztek pokarmowych. Atrakcyjne są dla nich także pot i wydzieliny z rany.
Ich szkodliwość jest duża. Ponieważ siadają chętnie na odpadkach ludzkich i zwierzęcych, powodują przenoszenie bakterii na produkty żywnościowe. A tym samym przyczyniając się do wywoływania różnych chorób jak salmonelloza, czy czerwonka, oraz wywoływania zatruć pokarmowych. Przyczyniają się też do powstawania schorzeń grzybiczych i pasożytniczych. Aby zapobiegać tego typu przypadkom, należy przede wszystkim przestrzegać higieny -w pomieszczeniach mieszkalnych i gospodarczych.
W gospodarstwach wiejskich, należy zwłaszcza zwracać uwagę na stan śmietników i gnojowników. W tych miejscach gromadzi się najwięcej much, dlatego należy dbać o częste opróżnianie pojemników na śmieci, pamiętając także by były stale przykryte. Oraz o częstej zmianie ściółki dla zwierząt.