Rybiki charakteryzują się wydłużonym ciałem, wrzecionowatym, zwykle pokrytym łuskami z długimi czułkami, i odwłokiem zaopatrzonym w wieloczłonowe wyrostki rylcowe. Żyją głównie w domach, gdzie żywią się resztkami pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Poza tym można spotkać je też w magazynach żywnościowych, w magazynach materiałów tekstylnych, skór, papieru i bibliotekach. Żerują też na produktach spożywczych takich jak mąka, kasza, cukier. Najchętniej przebywają w wilgotnych i ciepłych miejscach. Grupa rybików liczy około 300 gatunków na świecie, w Polsce występują ich trzy. Najbardziej znanym przedstawicielem z tej trójki jest Rybik cukrowy (Lepisma saccharina). Jest też jedynym gatunkiem, który można spotkać u nas w środowisku naturalnym. Rybik piekarniczy (Thermobia domestica) - większy od Rybika cukrowego, odżywia się głównie produktami mącznymi.
Aby nie doprowadzić do zadomowienia się rybików należy utrzymywać mieszkanie w czystości i nie dopuszczać do zawilgocenia, jak np. podciekania wody pod wykładziny podłogowe. Ostatecznie rozwiązaniem będą środki owadobójcze przeznaczone do zwalczania tego typu owadów.