Do zwierząt szkodliwych gospodarczo zalicza się te gatunki, które zanieczyszczają swoimi wydzielinami, wylinkami i ciałami lub też niszczą produkty spożywcze, drewno, tekstylia, pasze i innego rodzaju produkty.
Żerowanie szkodników znacznie pogarsza jakość żywności – powoduje jej zawilgocenie, zagrzewanie, rozwój groźnych drobnoustrojów, gnicie, a także zupełne zniszczenie. Dlatego tak ważne jest prowadzenie działań zapobiegających rozwojowi zwierząt szkodliwych gospodarczo, a w razie ich rozmnożenia – szybkie przeprowadzenie procedur ich likwidacji, aby zapobiegać stratom.
Wśród najczęściej spotykanych zwierząt szkodliwych gospodarczo znajdują się:
Jeżeli pojawia się problem z owadami tych gatunków, warto skorzystać z pomocy specjalistów, którzy usuną je skutecznie, zapobiegając ich szybkiemu powrotowi. Ważne są także czynności profilaktyczne, które pozwalają na zmniejszenie ryzyka rozwoju szkodników.